AquaFuture
Projekt neve: |
K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések |
|
|
Projekt címe: |
Az akvakultúra ágazat kitörési pontjainak komplex, versenyképességet szolgáló fejlesztése |
|
|
Projekt azonosító száma: |
VKSZ_12-1-2013-0078 |
|
|
Projektvezető: |
ÖKO 2000 Kft.
2340 Kiskunlacháza, Hatház u. 38. |
|
|
Projekt tagok: |
Bocskai Halászati Kft.
4200 Hajdúszoboszló, Isonzó u. 24. fsz. 1. |
|
Czikkhalas Halastavai Kft.
7067 Varsád, Kossuth u. 1. |
|
Hoitsy és Rieger Kft.
3517 Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 55. |
|
Szabolcsi Halászati Kft.
4400 Nyíregyháza, Csillag u. 16 |
|
The Fishmarket Kft.
2040 Budaörs, Törökbálinti u. 23. |
|
Szent István Egyetem
2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1. |
|
MTA Agrártudományi Kutatóközpont
2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2. |
Támogató szervezet: |
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1. |
Támogatás forrása: |
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és
Innovációs Alap |
Hiperhivatkozások: |
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal |
|
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap |
Projekt kezdete: |
2014. január 01. |
Projekt vége: |
2017. december 31. |
Projekt összköltsége: |
1 499 777 402 Ft |
Támogatás összege: |
1 235 313 186 Ft |
Támogatás mértéke: |
82,366 % |
|
|
Projekt általános leírása:
„Ha az akvakultúra nem létezne, nekünk kellene feltalálni”. Az idézett mondat Maria Damanaki, az EU Tengerügyi és Halászati Főigazgatóság vezetőjétől származik, és alátámasztja azon célt, melyet a konzorcium a projekt 4 éves futamideje alatt tervez. Küldetésünk a magyar halászati ágazat akvakultúra szektorában piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységek elvégzése, innovatív, költségoptimalizált termékek, technikák, technológiák és módszerek kifejlesztése, valamint továbbfejlesztése. Az akvakultúra szektort termelési oldalról a tógazdasági haltenyésztéssel és intenzív haltermeléssel foglalkozó vállalkozások reprezentálják, míg a piacra jutást halfeldolgozót üzemeltető gazdasági társaságok közreműködésével valósítja meg a konzorcium. A forprofit résztvevők által végzett tevékenységeket két nonprofit kutatási intézmény (egy felsőoktatási intézmény és egy kutató központ) koordinálja és menedzseli. A projekt két részprojektben valósítja meg a tervezett részfeladatokat, melyek a „farmtól az asztalig” koncepció elemeit tartalmazzák és hajtják végre az innovációs időszakban.
A projekt fő feladatai, célja:
A projekt fő feladatait azon vállalkozói igények generálták, melyek a hazai akvakultúra technológia és termelés versenyképességét hátráltatják, mely problémák megoldása komoly piaci előrelépést jelentenek az ágazat egésze számára. A konzorcium azonosította azokat az ágazati elemeket, melyek javítása és fejlesztése kitörési lehetőséget biztosít az ágazat számára. Ezek az alábbiak:
1) Halszaporítás modernizálása: az alkalmazott technológiai elemek fejlesztése a rendelkezésre álló, high-tech technikák bevonásával, az alkalmazott módszertan át- és újragondolása a szaporítás során alkalmazott vegyi anyagok felhasználó- és környezetbarát, gazdaságilag optimalizált kiváltása, EU normákhoz (pl. élelmiszerbiztonsági) igazítása.
2) Takarmányozás technológia fejlesztése: hazánk a Közép-Kelet-Európai akvakultúra ágazat egyik vezető szereplője, így a teljesértékű takarmányok (tápok) és gabonaalapú takarmányok felhasználási technológiájának fejlesztésében is élen jár. A cél a biztonságos (pl. mikotoxinmentes) takarmány alapanyaggal egészséges, jövedelmező és kiváló minőségű haltermék előállítása.
3) Termelési technológia továbbfejlesztése: a haltakarmányozás vs. állategészségügyi kérdések interakcióinak áttekintése, a fellépő haváriákkal szemben preventív és hatékony kezelési módszerek kidolgozása. Egyes halfajaink (harcsa, amur) termelési szerkezetben elfoglalt helyének és lehetőségeinek újragondolása, a tavi haltermelés intenzifikálása. A haszonhalaink genetikai tartalékainak feltárása, a modern genetikai metodikai elemek beépítése a tenyésztésbe. Az egyes továbbfejlesztett termelési technológiák költség-haszon elemzésének az elvégzése.
4) A teljes termelési és feldolgozási lánc során az állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai kritikus pontok feltárása, a megelőzést segítő, illetve a már fellépett betegségektől mentesítő technológiák kidolgozása, és az ezeknél alkalmazható hatóanyagok feltérképezése, és felhasználásuk gazdasági optimalizálása.
5) A halfeldolgozás során a felmért piaci igényekhez igazodó technológiai elemek beépítése a struktúrába, melyek az alapanyag minőség megóvását, biztonságos, minőségi haltermék előállítását segítik. Új, a fogyasztók által preferált haltermékek kifejlesztése, feldolgozási technológia egyes elemeinek továbbfejlesztése, gazdasági optimalizálása.
A tervezett tevékenységek szorosan illeszkednek a hazai halászati és agrárstratégiához, valamint a nemzetközi célkitűzésekhez, melyeket támogató nyilatkozatok támasztanak alá (lásd: melléklet). Az innovációs feladatok a Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform és a Nemzeti Halászati Stratégia dokumentumaiban felvázolt terveket valósítják meg, mely dokumentumok a hazai akvakultúra közép- és hosszú távú céljait fogalmazták meg az elmúlt időszakban.
|